Het GSRM “Grote Spel Rens & Merlijn”

De explorers speelden onder leiding van Merlijn Kiezenberg vrijdagavond 25 juni 2021 Het Grote Spel Rens & Merlijn (editie 4 versie 5.) Die met de prins op het zwarte paard.
Deze prachtige foto was er één van het Facebook bericht dat De Geuzen de volgende zaterdagmorgen posten.
Deze foto is voor mij een beeld waarin de kracht van onze groep tot uiting komt.
• Het speelt zich af in het welpenlokaal dat in 1963 aan het troephuis De Rotsblokken, in 1952 gebouwd door Geuzen-ouders, toegevoegd is om de expansie van de groep te kunnen realiseren.
• De muurschildering van het Jungle-verhaal is gemaakt door één van de ouders. Ook een voorbeeld hoe ouders de groep op allerlei manieren kunnen helpen.
• Merlijn Kiezenberg (de spelleider links aan de tafel) en Rens van Grunsven, maar ook Wilma van Loon (zij zit tegenover Merlijn) laten het belang van leiders en leidsters zien die langere tijd Geus zijn. Dat zijn essentiële steunpilaren en deze drie vertegenwoordigen tezamen meer dan 55 jaar leiderschap in onze groep!
• De acht explorers geven hoop op toekomstige leiders
Mooi om ouders, leiders en jongeren zo in dit lokaal bijeen te zien in het jaar dat de groep 75 jaar is geworden.

Bij het zien van het bordspel was ik benieuwd hoe dat tot stand was gekomen en heb dat aan Merlijn gevraagd.

Merlijn Kiezenberg antwoordde:

Het spel

Toen ik bij de stam kwam werden er heel veel bordspellen gespeeld. Rens van Grunsven en ik hebben voor het scoutszomer-kamp in 2006 (zie foto) voor het eerst een groot bordspel gemaakt waarbij de scouts elke dag een paar beurten konden spelen. Tijdens het kamp konden zij punten verdienen die ze avonds bij het spel konden inzetten.

Bij de stam hadden we het idee ook een groot bordspel te maken en op het programma stond toen GSRM “Grote Spel Rens & Merlijn”. De naam is een grapje omdat bij de leiding-training was gezegd dat alle programma’s die “Het Grote” voor de naam hadden staan meteen beter programma waren. Dat spel dat we origineel van plan waren zou nogal tijdrovend zijn in het bedenken en voorbereiden en we zijn er nooit echt aan toe gekomen om het te maken.

Dus toen hebben we het eerste jaar een alternatief spel gemaakt en gespeeld. Het jaar daarna stond er weer GSRM op het programma, nu zouden we het eerste spel echt gaan maken… Maar we hadden andere ideeën en zo is het gegroeid dat we jaarlijks een ander spel verzonnen en speelde als programma bij de stam. Soms was een spel populair en hebben we het ook als programma voor een andere speltak uitgevoerd zoals nu bij de explorers.

Deze versie hebben we gespeeld in 2016 ochtends voor de scouts, en avonds voor de stam, 2020 bij de stam en daarna bij de explorers en nu in 2021 bij de explorers.

Het spelbord hebben we op internet gemaakt via een nep-kaarten generator website en daarna laten printen op een groot spandoek. Het heeft 50 landen en middels stickers die te wisselen zijn is het voor verschillende spellen te gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.