1960-1963 Wontollastam

De naam Wontollastam bestond al voordat De Geuzen bestonden!

Jaap Duisterwinkel schreef in de jaren 90 daarover het volgende:

“Ik heb aan de wieg gestaan van de Wontollastam. Het was de naam van de stam van de NPV-groep de Zwervers, waaruit de Geuzen zijn ontstaan.

Hopman Stigter nam de patrouille de Houtduiven van de Zwervers mee en maakte daaruit zijn eigen groep, eerst Zwervers II genaamd, maar al gauw De Geuzen. Toen de Zwervers lagen te zieltogen ben ik vanuit die groep overgestapt naar de Geuzen als vaandrig. Een aantal jaren later werd ik groepsleider en kwam bij ons de gedachte op een voortrekkersstam te vormen.

Hopman Stigter en ik hebben een half jaar stage gelopen bij de Vikingstam van de Veluwse Verkenners. Stigter nog wat langer. De eerste voortrekkers van de Wontollastam waren Toon van Essen, Huib de Heer, Pim te Wechel en Tim Krooneman.

De naam van de stam werd door mij als oud-Zwerver voorgesteld. Ik werd oubaas en Cor den Besten (oud Vikingstam) baas. Wat later traden Han en Steef Scheffer, Frits Hiddink Peter van Staa (allen betrokken bij de welpenleiding) toe en even later de verkenners seniorpatrouille van Cor den Besten. De meesten van hen werden op traditionele VT-manier na een avondwake op de St Jorisvlag door mij geïnstalleerd. Wij hadden in De Rotsblokken ons eigen stamlokaal.”

Cor den Besten trok in de eerste jaren er met de stamleden regelmatig op uit. Doordat hij als fotograaf in dienst was bij het Openluchtmuseum, beschikte hij over een goede camera die hij ook bij stamactiviteiten wel eens gebruikte. De onderstaande foto’s zijn met dat toestel gemaakt.

vlnr Roel Dekker, ? Cor, ? en Toon van Essen
vlnr: Tim Krooneman, in de tent Frits Hiddink en Wouter van Zeijst, staand Jaap Duisterwinkel en Cor den Besten, gehurkt: Steven Scheffers, Rudie de Boer en Alex Nathans
vlnr staand: Alex, Rudie, Steven en Wouter, voorgrond: Pim , Tim, Cor en Frits. Aan de tekens op de baret kun je zien dat Wouter PL was geweest, Pim ass.welpenleider is, Tim ass. verkennersleider is, Cor ass stamleider.
Wouter van Zeijst en Alex Nathans
Jan Spanhake  (links) en Toon van Essen rechts op hike.
Alex, Cor en Wouter
Pionieren op de helling achter De Rotsblokken

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.