Het District Groot Arnhem omvatte naast Arnhem ook Oosterbeek, Velp, Rheden, Westervoort en Dieren. Onderstaand is het resultaat weergeven van een zoektocht naar het jaar van inschrijving en het groepsnummer van de groepen binnen het district.
Na de oprichting van Scouting Nederland in 1972, ontstaan o.a. fusies van voorheen NPV groepen met meisjesgroepen van NPG of NG waarbij de groepsnaam meestal veranderde.
Meerdere groepen zijn opgeheven wegens gebrek aan leden of doordat hun groepshuis afgebroken moest worden.
In 1967 werd de horde van de Wichard van Gelregoep opgenomen in De Geuzen. Zij werden de 3e horde de groep, die evenals de 2e horde hun opkomsten in Presikhaaf hielden. De 1e horde verbleef op “De Rotsblokken” aan de Diependaalseweg op Heijenoord.
Scouting Nederland heeft een werkgroep Scouts in de Oorlog. Die werkgroep is opzoek naar namen van scoutingleden – van welp tot….. die in de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn of in het verzet hebben gezeten of ….
Van het NPV district Arnhem zijn de volgende namen al in kaart gebracht:
De Zwervers: Gerard Cohen, Heinz en Eva Katzenstein,
De Veluwse Verkenners: Garrit Memelink, Bert Gorissen, Louis Hartman, Jo Onnekink, Herbert Kahan, Jan Hulleman, Raf Silberberg
Zijpse Trekkers: Bum Beekman, Bert en Hans Kuik, Hans Riemer, Frits Hupje, Henk Van Kuipers
Wichard van Gelre: Willy Cohen
Velpse Woudlopers: San van den Wall Bake, –
Lincolngroep: Tanno Pieterse
Zie ook: https://vrijheid.scouting.nl/scouting-in-de-oorlog/database-bestanden en dan bij zoeken de naam invullen. Mochten er nog meer namen bekend zijn, neem dan contact op met de werkgroep
Adri Saltzherr, lid van de werkgroep.
Door de integratie van de Wichard van Gelre groep en de Montgomerygroep in De Geuzen is, voor zover mogelijk, aan de hand van krantenknipsels ook hun historie achterhaald.
Hans Kolkman, Akela van de Wichard van Gelre, schreef in april 2020
“Van de Wichard bestaat volgens mij geen geschreven geschiedschrijving (meer). ” Zoeken in krantenknippels brachten toch veel herinneringen naar boven.
De toetreding van de Montgomerygroep
werd beschreven in een Intentieverklaring en afgerond met een formele opheffing van de Montgomerygroep. Van deze groep was veel minder terug te vinden in kranten en tijdschriften, zoals “Weest Paraat” en “de Verkenner”, de twee huisorganen van de NPV uit de jaren voor 1973.